28 sierpnia 2018 roku budynek Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bornem Sulinowie od samego świtu wypełniony był aromatami kuchni świata… A wszystko dlatego, że w tymże dniu na godz.17.00 zaplanowano wielki finał realizowanego programu Równać Szanse.
Przygotowania do uroczystego świętowania rozpoczęto już znacznie wcześniej. Nie wszystkie dania zaplanowane w menu finału przez uczestników projektu można byłoby przygotować w jeden dzień.
Przypomnę, że projekt dla młodzieży oparty był na kulinariach, zdobywaniu umiejętności przyrządzania, dekorowania i serwowania dań oraz przygotowaniu broszury kulinarnej. Jednak przy tej okazji młodzież zdobywała przede wszystkim ważne kompetencje społeczne takie jak: umiejętność planowania i organizacji, wykorzystywania zasobów środowiska, wykorzystywania tego, co nam sprzyja, pracy w zespole i umiejętności samooceny. Grupa bardzo zżyła się ze sobą przez pół roku trwania projektu. Pewnie dlatego podczas finału towarzyszyło wszystkim tyle emocji i wzruszeń.
Sala Galeria w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Bornem Sulinowie zamieniła się w przytulną kawiarnię. W otoczeniu obrazów, przy dyskretnej muzyce w tle uczestnicy projektu i zaproszeni przez nich goście smakowali przygotowanych do degustacji potraw i przekąsek. Wcześniej jednak dyrektor biblioteki Iwona Gajewska-Tranbowicz przywitała wszystkich gorąco i po krótkim wprowadzeniu w okoliczności spotkania, zaprosiła do obejrzenia przygotowanej prezentacji multimedialnej z przebiegu projektu. Głos zabrał także prezes Stowarzyszenia Stacja Kultura, które aplikowało o środki finansowe do programu, gratulując wytrwałości i doskonałej realizacji zadania.
Zaraz potem w centralnym miejscu zawitał pokaźny tort- duma projektowiczów, gdyż przygotowany przez nich samodzielnie. Poza tortem śmietanowo-waniliowym z czarną porzeczką, młodzież przygotowała m.in. mrowisko z ciasta faworkowego, szaszłyki owocowe, koreczki winne i wytrawne, ciasteczka owsiane i ze słonecznikiem, mus waniliowy z porzeczką, rodzynkami i granolą, ciastko „róża poligonu” z konfiturą różaną, mini-kanapeczki z łososiem, pastą jajeczną, pastą z czerwonej fasoli lub słonecznika z pomidorami i wiele innych smakołyków.
Degustacja zdrowych potraw odbywała się w miłym gwarze rozmów, wspomnień i planów na kolejne wspólne działania. Beneficjenci i organizatorzy przyjęli mnóstwo słów uznania i wyrazów podziwu oraz wdzięczności, a dla młodzieży moc komplementów była bezcenna. Na koniec wszyscy zgodnie stwierdzili, że praktyczny udział jest nieporównywalnie cenniejszy od najlepszej nawet teorii. Właśnie dlatego już myślimy nad kolejnym projektem angażującym młodych.
Wykonawcą projektu pt. „Kawał nieba w gębie” jest Stowarzyszenie Stacja Kultura realizowany realizowany we współpracy z Miejską Biblioteką Publiczną w Bornem Sulinowie w ramach konkursu regionalnego „Równać szanse” Polskiej Fundacj Dzieci i Młodzieży ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.
Tekst: Iwona Gajewska-Tranbowicz – dyrektor MBP Borne Sulinowo
Relacje również:
- Temat Szczecinecki: https://szczecinek.com/artykul/kuchnie-swiata-w-bornem/502748
- Miejski Portal Informacyjny iszczecinek.pl: http://iszczecinek.pl/artykuly/region/kawal-nieba-w-gebie-kuchnie-swiata-w-bornem-sulinowie
- Miejska Biblioteka Publiczna: http://www.mbp.bornesulinowo.pl/cms/?p=36192
- Gawex Media: https://www.gawex.pl/wiadomosci/wydarzenia/16296/Final-projektu-Kawal-nieba-w-gebie