13 marca uczestnicy programu „Równać Szanse” udowodnili, że nie bez powodu ich projekt nosi nazwę „Kawał nieba w gębie”. Co tu się działo! Na tapetę poszła zapiekanka makaronowa z brokułami i kurczakiem w sosie beszamelowym i kryzysowy sok pomarańczowy… Niełatwy wybór na początek, ale młodzi mają potencjał!
Mimo początkowego obijania się o siebie i sprzęty szybko opanowaliśmy sytuację. Jasny podział zadań i nieco inicjatywy wystarczyły, by wszystko poszło według planu. Gdy ktoś gotował makaron (swój pierwszy w życiu), dziewczyny obierały marchewkę, kroiły pomarańcze, ktoś inny siekał mięsko i doprawiał, ktoś je podsmażał, inny blendował, robił sos, podawał produkty, wpisywał przepis do laptopa, zmywał, wycierał… Każdy był czymś zajęty, każdy był bardzo potrzebny i mimo początkowego rozgardiaszu, wszystko cudownie się zakończyło.
Nad pracą całego zespołu czujnie czuwały pani Marzena – instruktorka zajęć i pani Agnieszka Szewczyk – restaurator, która dodatkowo uchyliła tajemnicy dekorowania dań. Metoda, którą nam wstępnie przedstawiła pani Agnieszka, nazywa się z ang. carving czyli rzeźbienie w owocach i warzywach. Oczywiście uczestnicy dalecy byli od rzeźbienia, ale opanowali kilka sposobów wykonywania dekoracji, które z powodzeniem można zjeść. Dania po obfotografowaniu trafiły na talerze i jeszcze szybciej z nich zniknęły niż się na nich pojawiły. Pyszne było! A dlaczego aż tak smakowało? Młodzi sami odpowiedzieli sobie na to pytanie: bo przygotowane było samodzielnie! I tak trzymać 😉
Tekst: Iwona Gajewska-Tranbowicz (Dyrektor MBP Borne Sulinowo)
Zdjęcia: Daniel Graszka – MBP Borne Sulinowo
Projekt „Kawał nieba w gębie” prowadzony jest przez Stowarzyszenie Stacja Kultura w ramach programu „Równać Szanse” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży.