W dniu 12 czerwca 2018 roku nasza grupa projektowa pn. „Kawał nieba w gębie” z programu „Równać szanse” była umówiona w pizzerii OREGANO w Szczecinku na warsztaty przyrządzania pizzy. Już myśleliśmy, że spotkanie nie dojdzie do skutku, bo planowana pierwotnie pizzeria nie zgodziła się na pracę warsztatową z udziałem tak dużej grupy… Smutno było, gdy nam odmówiono, ale poszukaliśmy w innych miejscach i okazało się, że było warto!
Zamówiliśmy busa i pojechaliśmy do Szczecinka. Na drugim piętrze galerii Aria czekał już team „Oregano”, który serdecznie nas przywitał. Po krótkiej wymianie zdań i informacji o grupie, usiedliśmy przy połączonych stolikach. Krótkie wprowadzenie techniki i przepisów wykonywania pizzy włoskiej, amerykańskiej, dodatkach, sosach i upodobaniach smakowych każdego z nas stworzyło odpowiednią atmosferę. Gdy tylko umyliśmy ręce, zabraliśmy się do pracy. I zaczęła się cała zabawa.
Byliśmy podzieleni w dwójki, a każda para dostała jeden spory kawałek ciasta. Najpierw musieliśmy je rozwałkować i nadać trochę kształtu, co nie było takie łatwe, bo wychodziły dziwnie pofałdowane krawędzie nijak nieprzypominające łagodnego łuku koła. Gdy ciasto było przygotowane, lepiej lub gorzej, zaczęliśmy nakładać sos i ulubione dodatki. Układaliśmy je na różne sposoby, a każda pizza okazała się niepowtarzalna.
Później za pomocą specjalnej łopaty instruktorka zabrała kulinarne wytwory do pieca, a my mieliśmy czas, by posprzątać i porozmawiać. Cudowny zapach wydobywający się z piecyka zwiastował, że nasze pizze są już gotowe. Z zapałem zabraliśmy się za próbowanie kulinarnych arcydzieł. Wszystkim smakowało. Nie ma to jak samodzielnie wykonane danie, na dodatek według własnych upodobań smakowych! Żeby nie zapomnieć zbyt szybko tego smaku, domówiliśmy jeszcze 3 dodatkowe pizze, aby nikt nie czuł niedosytu. Ich rozmiar nas co najmniej zaskoczył! Z trudem wcisnęliśmy, ile się dało, a i tak 3 kawałki zostały na talerzu. Poprosiliśmy zatem o zapakowanie, żeby się nie zmarnowało. W końcu uczymy się zaradności i gospodarności.
Wrażeń było wiele, ale stwierdziliśmy, że na tych warsztatach nie byliśmy już takimi żółtodziobami. Projekt trwa od lutego, w tym czasie dużo się nauczyliśmy, mamy pojęcie o tym, jak skutecznie planować i działać w kuchni, ozdabiać, doprawiać, więc coraz swobodniej sobie poczynamy, co pewnie było widać na warsztatach w „Oregano”. W drodze do domu jeszcze opowiadaliśmy sobie o doświadczeniach z pizzą i planowaliśmy kolejne zajęcia w kuchennej pracowni. Coraz częściej planujemy, czym zaskoczyć na finał projektu w sierpniu. Mamy już kilka pomysłów!
Tekst: Kalina Tranbowicz
Zdjęcia: Daniel Graszka – MBP Borne Sulinowo
Projekt „Kawał nieba w gębie” prowadzony jest przez Stowarzyszenie Stacja Kultura w ramach programu „Równać Szanse” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży.