Podróż kulinarna

20 marca odbyło się kolejne spotkanie młodych amatorów gotowania w ramach programu Równać Szanse pt. „Kawał nieba w gębie”. Tym razem młodzież zapragnęła przyjrzeć się oraz doświadczyć łatwiejszego i zdrowszego gotowania na miarę technologii 21 wieku.

W podróż po nowoczesnym gotowaniu zabrała nas pani Beatka, która z innymi doświadczonymi w temacie pomocnicami pokazała, że gotowanie może być przyjemne i wcale nie trzeba potem malować całej kuchni. Do dyspozycji młodzież miała nowoczesne urządzenie (nie podajemy nazwy), kuchenny exclusive i torpeda, ponieważ dzięki niemu w 90 minut przygotowała 11 dań, począwszy od zupy, przez szaszłyki, sorbety, masło, serki smakowe, koktajle, po pachnącą chałkę… W tym czasie młodzi pobierali nauki z obsługi, praktykowali, a każdy proces był dokładnie omawiany.

Okazuje się, że dotykowy panel oraz program, który należy obsłużyć i zintegrowanie z Internetem nie są niczym skomplikowanym dla młodych, którzy z technologii korzystają niemal bez przerwy. Wszyscy byli zgodni, że taki sposób gotowania jest szybszy, nie brudzi jak w przypadku tradycyjnego i dania rzeczywiście są bardzo aromatyczne, esencjonalne, na dodatek bez wzmacniaczy smaku i konserwantów. Urządzenie spełniło swoją rolę.

Lekcja ze zdrowego gotowania udała się. Każdy mógł własnymi rączkami zaprząc urządzenie do pracy i za każdym razem zaplanowane danie było idealne. W tym wydaniu warzywa smakowały wszystkim, co często się nie zdarza. Już za tydzień kolejna przygoda kulinarna: klasyczna sałatka jarzynowa, a na deser blok waniliowy.

Tekst: Iwona Gajewska-Tranbowicz (Dyrektor MBP Borne Sulinowo)
Zdjęcia: Daniel Graszka – MBP Borne Sulinowo

Projekt „Kawał nieba w gębie” prowadzony jest przez Stowarzyszenie Stacja Kultura w ramach programu „Równać Szanse” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży.